25 Ekim 2012 Perşembe

Posted by Unknown | File under :

Efes Arkeoloji Müzesi: Türkiye’nin en çok ziyaret edilen tarihi müzelerden biri olan Efes zengin kalıntılara sahip. Anadolu’da yer alan en korunmuş evler Ephesos kazılarında bulunan arkeolojik malzemeler burada sergileniyor..

Ephesos(Efes): Ephesos bir liman kenti olarak İÖ. 10. yyda kurulmuştur. Ephesos Helenistik ve Roma dönemlerinde en iyi zamanlarını yaşadı. Kent Romalıların egemenliği altındayken asia eyaletinin başkenti oldu.. Dünya’nın 7 harikalarından olan İÖ. 6.yyda Artemis Tapınağı İÖ. 356 da ismini tarihe geçirmek isteyen Herostratos tarafından yakılıp yeniden inşa edildi. İçinin mozaikleri süslemeleri hala duran zengin yamaç evleri günümüzde koruma altında. Mutlaka görmeniz gereken yapılar arasında Celcus Kütüphanesi, Traianus çeşmesi, St. Jean Kilisesi , İsa Bey camii sayılabilir.


Meryem Ana Evi: Bölge Hristiyanlar için kutsal kabul eden yerlerden. Aladağ Meryem Ana’nın yaşayıp öldüğü yerdir. Bölgede Hristiyanların şifalı kabul ettiği bir kaynak var.


Lebedos: Ephesos’un 36 km kuzeybatısında bulunan Kısık Yarımadasında Bazilika, tiyatro, kent surları, hamam kantılarını gezebilirsiniz.

Kolophon: Menderes ilçesi Değirmen Bucağı civarındaki bölge İÖ. 9 yy’da kuruldu. En önemli yapısı olan Stoa İÖ. 4 yyda kurulmuştur. Burası denizciliği ve atları ile meşhur.

Baklatepe: İÖ. 6.bine uzanan tarihi ile Baklatepe Gümüldür-Menderes arasında Bulgarca köyü civarında bulunuyor. Mezalar evler sokakların bir kısmı tarihidir.

Metropolis: İzmir-Torbalı yakınlarında küçük menderes ovasına konumlandırılmıştır. İÖ. 3 yyda ilk yerleşimi gerçekleşen bölge ismini ana tanrıçası Meter Galesia’dan almıştır. Kentin ön önemli geçim kaynakları üzüm zeytin, meyve tarımı ve mermer yatakları başrolde oynuyor. Strabon Ege’deki en önemli şarap merkezini Mekropolisi de sayar. BÖylece ticari hayatlarının gelişmiş olduğu söylenebilir. Bazı mezarların bankerlere ait olması zengin insanların bölgede bulunduğunu göstermektedir. metropolis İÖ. 2. yyda Helenistik dönemde çok gelişmiştir. Bu dönemde bir çok Sütunlu galeri tiyatro meclis binası kamu binaları inşa edildi. Bölgedeki tiyatro Anadoludaki en erken taş örneklerini yansıtıyor.