28 Ekim 2012 Pazar

Posted by Unknown | File under :


Peri Bacaları, Kapadokya bölgesindeki doğal yapılara verilen genel bir isimdir. Peri Bacaları hıristiyanlığın ilk devirlerinden kalan kiliseler olup, Ürgüp’teki Peri Bacaları ve Göreme’deki Kaya Kiliseleri Dünyaca bilinen turistik yerlerin başlarında gelir.
Kapadokya Bölgesine ‘Uzaylılar Ülkesi’ ‘Masal Diyarı’ gibi isimlerde yakıştırılmıştır. Nevşehir’e 7 km mesafede bulunan Kapadokya; Nevşehir, Niğde ve Aksaray arasında kalan bölgede bulunmaktadır. Kapadokya Bölgesi’nde erozyonun oluşturduğu peri bacası tipleri;  konili, mantar biçimli, şapkalı, sütunlu ve sivri kayalardır.
Peri Bacaları, 60 milyon yıl önce 3.jeolojik dönemde Torosların yükselmesiyle, kuzeydeki Anadolu Platosu sıkıştı ve bunun sonucunda yanardağlar faaliyete geçti. Erciyes, Hasandağı ve Göllüdağı yaklaşık 10 milyon yıl önceki jeolojik devirlerde aktif birer volkandı ve bu volkanlar bölgeye lavlar püskürttü. Püskürtülen lavlar bölgenin platolarını, akarsu ve göllerini yaklaşık 100 metre kalınlığında bir lav tabakasıyla örttü. Bu lavlar farklı sertlikte bir tüf tabakası oluştu. Ana volkandan püsküren maddelerle şekillenen plato,diğer küçük volkanlarında püskürmesiyle değişime uğramaktaydı. Sel sularının dik yamaçlardan hızla akması rüzgarında yardımıyla, oluşan tüf tabakasının çatlamasına neden oldu. Alt kısımda bulunan ve kolay aşınan malzemeyi şekillendirdi ve bugünkü halini almasını sağladı.
Günümüzde turizm açısından büyük bir öneme sahip olan peri bacaları, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Kapadokya geleneksel evleri vegüvercinlikleri yörenin özgürlüğünün birer sembolüdürler. Evler, bölgenin tek mimari malzemesi olan taştan yapılmaktadır. Bölgede çıkarılan kalıntılar ise, tarihi eser olarak koruma altına alınmaktadır.