28 Ekim 2012 Pazar

Posted by Unknown | File under : ,



Anadolu Hisarı,  İstanbul - Anadoluhisar’da, Göksu Deresi‘nin İstanbul Boğazı’na döküldüğü yerde 7 dönümlük bir alana yapıldı.
Anadolu Hisarı, İstanbul Boğazı’nın en dar yerine 1395 yılında Osmanlılar’ın ileri bir karakolu olarak Sultan Yıldırım Beyazid tarafından inşa edildi. Anadolu Hisarı, İstanbul Boğazı’nı ele geçirmek için yapılan bir müdahaleye, Rumeli çevresinde yapılabilecek bir savaşta orduyu karşı kıyıya geçirmek ve Bizans’a Karadeniz’den yardım gelmesini engellemek amacıyla inşa edildi.
Anadolu Hisarı’na II. Mehmed döneminde Hisarpeçe, depo ve bazı ikametgah amaçlı yapılar eklendi. 1928′de, Kandilli Belediyesi tarafından; 1991-1993 yılları arasında ise, Kültür Bakanlığı tarafından onarıldı. 
Anadolu Hisarı surlarının üzerinde mangallar vardır ve hisarı korumak için surun üzerine silindir şeklinde üç kule yapıldı. Anadolu Hisarı bu üç kule, asıl kale ve iç kale duvarlarından oluşur. Asıl kale 4 katlı olup, dikdörtgen bir plan üzerine yapıldı. İç kalenin özelliği kuzey- doğu ve kuzey-batıdan asıl kaleyi çevrelemektedir. İç Kalenin duvarları 2.5 metre kalınlığında olup,üzerinde 4 kulesi vardır. İç kalenin bir başka özelliği de, kapısının batıdan gelen düşman tarafından görülmesinin imkansız olmasıdır. İlk yapıldığı zamanlarda giriş kapısı yoktu ve bir asma köprü ile ulaşılıyordu. Daha sonraları bu düşman tarafından farkedilmeyen kapı yapıldı. İç kale surları dış kalenin kuzey-doğu ve kuzey-batı uçlarını birleştirir. Dış kale çok kemerli bir yapıya sahiptir, sur durumundadır (kalınlığı 2-5 m arasında) ve topların yerleştirildiği menfezler vardır. Ancak dış kalenin bazı kısımları günümüze kadar gelememiştir.
Osmanlı döneminde çok önemli bir yere sahip olan Anadolu Hisarı, yerleşme alanı olmaya Fatih Sultan Mehmed döneminde başladı.Günümüzde ise; romantik bir ortam olmuştur Anadolu Hisarı.