3 Eylül 2012 Pazartesi

Posted by Unknown | File under : , ,
Riva diğer adıyla Çayağzı İstanbul'a 40km. mesafede olup Anadolu Feneri ve Şile arasında yer almaktadır. Burada 1920'li yıllara kadar rumlar oturmaktaydı. Mübadeleyle buraya Karadeniz'li köylüler yerleşmiştir.

Kumsalın arasından denize dökülen dere tam bir doğa harikasıdır. Riva etrafı ormanlarla kaplı olması ve az nüfusuyla kafa dinlemek isteyenlerin tercihi. İstanbul'a yakın olmasından dolayı özellikle hafta sonları kaçamak tatil yapmak isteyenlerin ilk duraklarından biridir. Temiz deniziyle de yaz aylarında kalabalıklar artmakta günü birlik deniz tatili yapmak isteyenlerinde çok tercih ettikleri bir yerdir.

Riva Kalesi görülmesi gereken tarihi yerlerden biridir. Buranın tarihi belli değildir. Ama muhtemeldir ki bu kale İstanbul'u kuşatmak istecek olanları durdurmak ve gözlemlemek için yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Koruma altında olmadığı için tahrip edilmektedir. Kalenin girişinde bulunan iki mahzen hemen dikkat çekmektedir.

Gebze'nin Tepecik köyünde başlayıp Riva'da denize dökülen dere son yıllarda çevre kirliliğinden nasibini almıştır. Atıklar sebebiyle deredeki oksijen azaldığından balık popülasyonunda azalma görülmektedir. Daha önceleri çok sayıda balık çeşidi bulunan dere şu an oldukça azalmış balık çeşidiyle karşı karşıyadır. Dere kenarlarında köyler bulunmaktadır.

Riva'a konaklama yapacak tesisler bulunmaktadır.

Riva'ya ulaşım İstanbul Anadolu yakasından TEM yolundan Kavacık sapağından çıkıp Polonezköy- Riva yönüne devam edin. Sağda Acarkent sapağından girmeden devam edin tünelden geçip tabelayı takip edin. Kısa sürede rahatlıkla ulaşabilirsiniz.