3 Eylül 2012 Pazartesi

Posted by Unknown | File under : ,
Bozcaada, Çanakkale iline bağlı yaklaşık 38 kilometre kare alana sahip Türkiye'nin üçüncü büyük adasıdır.
Ada çok rüzgar almasından dolayı fazla ağaçlık olmayıp maki ve çalılık kaplı bitki örtüsüne sahiptir. Bozcaada yerleşim merkezi Bozcaada Kalesi etrafında oluşmuştur. Burada hem Türkler hem de Rumların oluşturduğu nüfus adanın kültür yapısını ve iki halk arasındaki uyumu gösteriyor.

Bozcaada mitolojik tarihe ev sahipliği yapmıştır. Fakat arkeolojik kazılar yapılmadığından buradaki zenginlik henüz gün yüzüne çıkmamıştır. Ada tamamen SİT alan olarak ilan edilmiştir.

Bozcaada nüfusu yaklaşık 2300 kişi kadardır. Ama bu sayı yaz aylarında oldukça yükselmektedir. Tatilcilerin akın ettiği ada özellikle bakir koylarıyla çok beğeni toplamaktadır.

Çanakkale Bozcaada'nın yarıdan fazlası üzüm bağlarıyla kaplıdır. Bu sebeple burada şarapçılık önem kazanmıştır. Bozcaada gezilecek yerlerin başında bağlar ve şarap fabrikaları gelir. Ada sokaklarında yapacağınız gezinti, Bozcaada Kalesi, Ayazma Manastırı, Göztepe, Bozcaada Müzesi, Rüzgar Gülleri ve Tarihi Eserler mutlaka görülmesi gereken yerlerdir. Adaya gelen ziyaretçiler içinde şarap alanında kendini geliştirmek ve bilgi almak isteyenler için Tuğba Altınöz tarafından 1,5 saat süren bir eğitim verilmektedir.

Bozcaada'da yapılacak aktiviteler arasında windsurf, dalış, ada turu, bisiklet ve yürüyüş yapabilirsiniz. Dört tarafı denizle çevrili olmasından dolayı ada halkı tarafından balıkçılık önemli bir yer tutmaktadır. Deniz ürünlerinin geniş yer tuttuğu, Bozcaada mutfağında ayrıca, Ege'nin meşhur zeytin yağlarıyla yapılmış ot ve sebze yemekleri oldukça lezzetlidir.

Bozcaada'da konaklama yapmak için otel, pansiyon, çiftlik ve bağ pansiyon, ev pansiyon gibi seçenekler bulunmaktadır.

Bozcaada'ya ulaşım yaz aylarında 6 kışın 3 feribot sefer sayısı bulunmaktadır. Araba kullananlar İstanbul-Bozcaada arasında gidip gelirken Yenikapı - Bandırma hızlı feribotlarını da kullanabilir. Hergün sabah ve akşam saatlerinde yapılan seferlerde yolculuk ortalama 2 saat sürüyor. Bandırma’dan sonra Lapseki-Çanakkale üzerinden Geyikli’deki iskeleye varmak 3 saati buluyor. Alternatif olarak Bandırma’dan sonra Biga-Çan-Bayramiç güzergahı da takip edilebilir. Bu yol diğeri kadar geniş olmasa da manzarası muhteşemdir.