3 Eylül 2012 Pazartesi

Posted by Unknown | File under : , ,
Kaz dağları nerede
Kaz Dağı, Çanakkale ve Balıkesir illeri arasında yer alan büyük ölçüde Biga Yarımadası üzerinde bulunan dağdır. Bir çok dağ sırasından uzanan Kaz Dağları batıda Dede Dağı, doğuda Eybek Dağı, Kuzey doğuda Gürgen Dağı ve Kocakatran Dağı, esas Kaz Dağı orta orta kısımda bulunan üç tepedir. Bunlar Kuzede Babadağ, ortada Karataş Tepe, güneyde Sarıkız Tepesidir. Kaz Dağlarının en yüksek yeri 1774 metre ile Karataş Tepesidir.

Kaz Dağlarının diğer adıda İda Dağlarıdır. Efsaneye göre Hera, Afrodit ve Athena'nın katıldıkları, Truva Savaşı'na yol açan o meşhur güzellik yarışması burada yapılmış, Zeus burada doğmuş, tanrılar Truva Savaşı'nı buradan izlemiş ve Afrodit ilk kez burada aşık olmuş. Homeros'un İlyada destanında bu dağ ''bin pınar İda'' olarak geçmektedir.

Kaz dağları efsanesi

Kaz Dağı Sarıkız Efsanesinde ise; Edremit'in Güre Köyü'nde Sarıkız adında çok güzel, iyi yürekli bir kız yaşarmış. Kendisini sevmeyenlerin iftiraları sonucu babası Sarıkız'ı 5-10 kazla birlikte İda Dağı'na bırakmış. Bir süre sonra kızını görmeye gelen baba, kızından su istemiş ve Sarıkız dağın tepesinden elini körfeze uzatarak tasını doldurunca kızının erdiğini anlamış. Sırrı anlaşılan Sarıkız orada, buna çok üzülen babası ise İda Dağı'nın başka bir tepesinde ölmüş. Bu efsaneye göre İda Dağı Kazdağı, dağın doruğu Sarıkız Tepesi, kızın babasının öldüğü yer de Babadağı olarak anılmaya başlar.

Kaz Dağları çevresi ormanlarla kaplıdır. Ülkemizde sadece Kaz Dağlarında görülen Kaz Dağı göknarı, meşe, kestane, gürgen karaçam görülür. Buralarda yerleşim alanları seyrektir. Dağın zirvesine doğru çıktıkça eşsiz güzellikteki doğa sizi kendine aşık edecektir.

Her Ağustos ayında Sarıkız adına düzenlenen hayır yemekleri etkinliği düzenlenmektedir. Yapılan yemekler buraya gelen ziyaretçilere ikram edilmektedir. Son yıllarda ilgi oldukça artmıştır. Yerli halk kadar yabancı ülkelerden gelen turislerin bile ilgisini çekmeyi başarmıştır.

Kaz Dağlarına ilgi oldukça artmıştır. Bu yüzden Kaz Dağları içerisinde konaklama yapacak tesislerde yapılmıştır. Doğayla içiçe bol oksijenli alternatif bir tatil için burası tam size göre.

Kaz Dağlarına ulaşım, İstanbul'dan Bandırma feribotuyla Balıkesir'e oradanda Kaz Dağlarına ulaşabilirsiniz. Çanakkale üzerinden de 200km.lik yol mesafesiyle ulaşılabilir.