13 Aralık 2012 Perşembe

Posted by ??????????? | File under : , , , , , , , ,

Ahrida Sinagogu, İstanbul'un Fatih ilçesinin Balat semtinde, Kürkçü Çeşme Sokağı’nda yer alan sinagogdur.
15. yüzyılın başlarında yapılan ve adını, kurucularının İstanbul'a göçettikleri bugün Makedonya Cumhuriyeti’nde yeralan Ohri kentinden alan sinagog, bugün de İstanbul'daki en geniş kapasiteli sinagogdur. Romanyotlar tarafından kurulan bu sinagog, Romanyotlar Sefaradların altında asimile olmalarıyla zamanla Sefarad sinagogu haline gelmiştir.
Tuğla ve yığma taştan inşa edilmiştir. Sinagogun tevası (dua kürsüsü) bir gemi pruvasını andırır. Yapının avlusunda bir midraş (okul) bulunmaktadır.
Sabetaycıların peygamberi Sabetay Sevi'nin İstanbul'da ibadet etmek için ziyaret ettiği tek sinagogdur.
Doksanüç Harbi esnasında Rus ordularına karşı savaşan Türk askerleri için dua tertip edilmiş, sözkonusu törene ilişkin ayrıntılı haberler The Illustrated London News gazetesinde ve L'Illustration dergilerinde de yayımlanmıştır.
Ahrida Sinagogu Anıtlar Yüksek Kurulu'nun 16 Eylül 1987 tarihli kararı ile koruma altına alınmıştır.

500 KİŞİLİK KAPASİTESİ İLE İSTANBUL'DAKİ EN BÜYÜK SİNAGOGDUR. DİKDÖRTGEN BİR PLANI BULUNMAKTADIR. DUVARLARI KAGİR, ÜST ÖRTÜSÜ AHŞAPTIR.ÇOK SADE OLAN CEPHELERİNDE, SAÇAK ALTINDA ÇİFT SIRA TESTERE DİŞİ KORNİŞ, KORNİŞİN ALTINDA, ALT VE ÜST OLMAK ÜZERE İKİ SIRA PENCERE BULUNUR. ALT SIRADAKİ PENCERELER DİKDÖRTGEN KESİTLİDİR, ÜZERLERİNDE İÇLERİ DOLU SİVRİ KEMERLER BULUNMAKTADIR. ÜST SIRADAKİLERİN ÜZERLERİNDE DE SİVRİ KEMERLER BULUNMAKTADIR, BU KEMERLERİN İÇİ DOLU DEĞİLDİR, PENCERE DOĞRAMALARI SİVRİ KEMERİN FORMUNU ALMIŞTIR. DIŞ DUVARINDA DUADAN ÖNCE EL VE YÜZ YIKAMAK İÇİN MUSLUKLAR VARDIR.

DUA KÜRSÜSÜ "TEVA" BİR TEKNE PRUVASINA BENZER. NUH'UN GEMİSİNİ TEMSİL ETTİĞİ SÖYLENİR. EHAL DENİLEN MOZAİKLE SÜSLÜ DOLAP DAİMA KUDÜS'E DOĞRU BAKAR.

1992 YILINDA 500. YIL KUTLAMALARI NEDENİYLE RESTORE EDİLMİŞTİR.