6 Aralık 2012 Perşembe


Ilçemizin Cumhuriyet tarihinden önceki tarihinin ayrintili bir çalismasi olmamasina ragmen bugüne kadar elde edilen tarihi,arkeolojik kaynaklardan azda olsa bazi bilgiler elde edilmistir. 
Ilçemize bagli Gülpinar,Demirci,Saratli kasabalari civarinda bulunan tarihi kalintilar ilçemizin tarihinin M.Ö.kadar uzandigini göstermektedir.

Anadolu topraklarinda hüküm süren her uygarlik ilçemizde çesitli izler birakmistir.Tarihi vesikalar incelendiginde ilçemizin tarihini Osmanli Imparatorlugundan itibaren izlemek mümkün olmaktadir.Fakat Ilçemize bagli kasabalardaki kalintilar Ilçemizin tarihi hakkinda daha derinlemesine bir arastirmaya ihtiyaç oldugunu ortaya koymustur. 





Istanbul Basbakanlik arsivinde 387 numarada kayitli Kanuni devrine ait defterin 124-139 sayfalari arasinda Aksaray liva'sinin anlatildigi bölümde Ilçemiz Aksaray kazasinin Bekir nahiyesine bagli Agaçli köyü olarak geçmektedir.
 Ilçemiz adinin Kanuni devrinde de "AGAÇLI" olarak geçmesi, Ilçemizin çok eski zamanlardan beri yesil,agaçlik ve yerlesime müsait bir yer oldugunu göstermektedir.Defterin Bekir nahiyesini anlatan bölümünde Agaçli köyü ile birlikte zikredilen Demirci,Kizilkaya,Sorsofi,Hacip köyleri suanda ilçemize bagli Demirci, Kizilkaya, Sofular ve Gülpinar kasabalaridir. Bu devirde Bekir nahiyesinde 36 köy 16 mezra oldugu bu köylerden 605 hane müslüman, 36 hane gayri müslim bulunduguda zikredilmistir. 
 Ilçemiz Osmanlinin son zamanlarinda Nigde vilayet sancagina bagli iken 1920 yilinda Aksaray'in müstakil sancak olmasiyla Aksaray'a bagli olarak kalmistir. 1924 yilinda vilayetler kurulurken Aksaray Vilayet olmus daha sonra 1933'de Aksaray'in vilayetligi alinarak Nigde Iline bagli bir ilçe olarak kalmistir. Ilçemizde Agaçli köyü olarak Aksaray Ilçesine baglanmistir. 1957 yilinda Ilçemiz Kasaba olmus, Aksaray'in Il olmasi ile Ilçemizde Bakanlar Kurulunun 09.05.1990 tarih ve 3644 sayili Kanunla Merkezi Agaçli olmak üzere Gülagaç ismiyle Ilçe statüsüne kavusturularak Aksaray Iline baglanmistir.