4 Kasım 2012 Pazar

Ankara Camiileri
Ankara Camiileri , Ankaranın tarihi ve turistik yerleri
Tarihi yerler ve turistik yerler konusunda zengin olan Ankara Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti ve ikinci büyük kentidir, İstanbuldan sonra nüfus bakımından Konya’dan sonra da yüz ölçümü bakımından ikinci büyük kent olan Ankara tarihi yerler ve turistik yerler açısından da sizlere birçok öğe sunabilir. Bunların içerisinde bulunan tarihi camiler de Ankara da önemli bir yer kaplar.
Ağırlıklı olarak camiilerden bahsedeceğimiz yazıda Ankara’nın önemli tarihi yerlerine de yer verebiliriz. Ankara’nın Kocatepe semtinde bulunan Kocatepe cami mimarisi bir yarışma sonucunda ortaya çıkmıştır ve yapımına 1967 de başlanmış olup 1987 de tamamlanmıştır. Yapımı bir hayli uzun süren caminin açılışı yapılarak ibadete açılmıştır içerisinde  konferans salonu, kütüphane, otopark, ticarethane ve idari birimler yer almakla beraber ve ihtişamlı be büyük bir camiidir. Mimar Sinan’ın geliştirdiği mimari üsluba bağlı kalınarak inşa edilen Kocatepe Camii’nin ana mekânı 4 fil ayağı üzerine oturan bir merkezi kubbe ile dört yarım kubbeden oluşur.
Selçuklu dönemine ait olan Ahi elvan Camii sade bir görünüme sahiptir. Samanpazarında, Koyunpazarı sokağın başında yer alır. Tam olarak Arap Ahi mahallesinde, pirin sokakta, kaleye çıkarken, yolun solunda bulunan Ahi Elvan camii Ankara camileri arasında yer alır ve tarihi bir yapı olarak görülür. Selçuklulardan sonra Ahiler veya Osmanlıların ilk devirlerinde, yaklaşık olarak bin üç yüz seksen iki senesinde, Ahi Elvan Mehmet Bey tarafından inşa ettirilmiştir. Ankara camileri gezisinde görebileceğiniz tarihi camiler içerisinde bulunur.
Selçukluların son dönemine denk gelen camii, Ankara için önem taşımsktsdır, işçilik yönünden harika bir yapı olan Arslanhane camii iç mimarisi ve muhteşem mihrabı, cami’nin ahşap minberinin ağaç oymacılığı bakımından Ankara camileri içindeki en güzel minberlerden birini oluşturmaktadır. Camii içinde bir de kitabesinin bulunması, önemlidir. Dış yapısının sade görünümü yanında, iç mekanı, Selçuklu camilerinin en güzel örneklerinden birini teşkil eder.
Ankara tarihi camileri arasında yer alan ve en iyi tatil yeri arasında bulunan Ankara’da tatil sırasında görebileceğiniz Alaattin cami Ankara camiileri içinde ilk sıralarda yer alır, bunun nedeni Ankara Kaleiçinde bulunan camiinin Ankara’nın ilk camisi olmasındandır