17 Kasım 2012 Cumartesi




Ceyhan'ın Tarihi ve Turistik Yerleri Ceyhan, doğal plajlarının yanı sıra, dağlık alanlara yakın olması sebebiyle yayla ve dağ turizmine açık, tarihle tabiatın iç içe olduğu mekanlarla, deniz ve ormanın kucaklaştığı bir kent.

Yılankale: Ceyhan'a 13 km. mesafede E-5 karayoluna 3 km. dir. Çok sarp bir tepe üzerine Ceyhan Ovası'na tamamen hakim şekilde kurulan bu kalenin Bizanslılar zamanında yapıldığı sanılmaktadır. Yöre halkı tarafından Şahmaran kalesi olarak da bilinmektedir.

Sirkeli Höyüğü: Ceyhan'a 5 km. uzaklıktadır. Hititlerden kaldığı sanılmaktadır. Hitit Kralı Muvattali'nin kabartma resmi bulunmaktadır.

Tumlu Kalesi: Ceyhan'a 17 km. mesafededir. 12.yy'dan kalma bir kale yapısıdır.

Anavarza Kalesi: Ceyhan'a 35 km. uzaklıkta, Ceyhan-Kozan sınırında M.Ö.1.yüzyılda yapıldığı bilinen kale çevredeki en gösterişli kaledir. Çevresi mesire yeri olarak değerlendirilmektedir.

Kurtkulağı Kervansarayı: Ceyhan'a 15 km. uzaklıktaki Kurtkulağı Kasabası içindedir. Hüseyin Paşa tarafından 1711 yılında yaptırılmıştır. Menzil Han olarak da bilinir.

Kurtkulağı Türbesi: 1601 yılında Haydar Ağa adlı zengin bir vatandaş tarafından yaptırılmıştır. İki kubbeli ve yontma taşlardan yapılmıştır.

Durhasandede Türbesi: Ceyhan'a 25 km. uzaklıktaki Durhasandede Köyündedir. Çevrede yaşayan hatta daha uzaktakilerin de ziyaret ettiği 18.yy.dan kalma tek kubbeli kare planlı küçük kargir bir türbedir.

Abdulkadir Ağa Camii: Ceyhan'ın içindedir. Abdulkadir Ağa tarafından 1868 yılında yaptırılmıştır. Ulu cami olarak da bilinmektedir.

Kazankaya Kalesi ve Mesire Yeri: Ceyhan'a 15 km. uzaklıkta Kurtkulağı Kasabasının 1 km. kuzeyindedir. Kazankaya kalesi harabelerinin bulunduğu yerin ağaçlandırılması ile halka açık mesire yeri haline getirilmiştir.

Tatarlı Çamlığı: Ceyhan'a bağlı Tatarlı Köyü yakınındaki tepe üzerinde yer almaktadır. Tatarlı çevresi soğuk sulu, içme suyu kaynakları ile de dikkat çekmektedir. Alabalık tesislerinin de bulunduğu bu çevre ağaç bakı-mından oldukça zengindir.

Ağaçpınar Tesisleri: Ceyhan'a 15 km. mesafede bol soğuk sulu, havuzlu bir dinlenme mekanıdır. Çevresi ağaçlıktır. Mesire yeri olarak ilgi çekmektedir.

Tahtalı (Narlık) Köyü Kükürtlü Kaynağı: Ceyhan ilçe merkezine 13 km. uzaklıkta Narlık Köyünün batısında bir kaynaktır. Suyun sıcaklığı 20°C'dir.