5 Şubat 2011 Cumartesi

Ordu'nun Ünye ilçesinde bulunan ve 2 bin 500 yıllık tarihi geçmişiyle Karadeniz kıyısındaki en büyük kale olan Ünye Kalesi'nin yenileme ve çevre düzenleme çalışmaları başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nce başlatılan çalışmalar ile içerisinde iki kaya mezarı, iki tünel bulunan ve sönmüş bir yanardağın üzerine oturan kale, diken ve çalılardan temizlenerek ortaya çıkarılacak. Bu çalışmalarda arkeolojik bir kazı çalışması olmamasına rağmen 15 kadar mezarın ortaya çıkması, Osmanlılar da dahil olmak üzere pek çok kavim tarafından kullanılan kalenin tarihi önemini daha da arttırdı. Çalışmalar sırasında çıkarılan arkeolojik buluntular Ordu Müzesi'ne nakledilerek muhafaza ediliyor. İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Günay, Ünye Kalesi'nin restorasyon çalışmalarının bitirilmesinin ardından yörenin turizm açısından cazibe merkezi haline geleceğini söyledi. Bu çalışmanı ardından kalenin ışıklandırılacağını aktaran Günay, çalışma ile geçmişte yapılan ve hatalı olduğu ortayı çıkan restorasyon çalışmasının da düzeltildiğini ifade etti.

Denize sadece 7 kilometre mesafede bulunan Ünye Kalesi'nin Samsun'dan Hopa'ya kadar Karadeniz kıyısında en büyük kale olduğunu aktaran Günay, "Kısa bir süre önce başlayan ve yaklaşık 2 yıl içerisinde bitirmeyi amaçladığımız çalışmalar tamamlandıktan sonra kale mıknatıs gibi turist çekecek. Turizmle beraber hızlı gelişme sürecinde bölgenin ekonomisine de yüksek düzeyde katkı sağlanacaktır. Ancak burası için alınan ödenek 40 - 45 gün içinde bitiyor. Biz o zaman yeniden başvuruda bulunacağız. Burası için 380 bin YTYL ödenek verilmişti. Burası bir de arkeolojik kazı yapılması için bakanlığımıza başvurumuz olacak. Kale Ünye'yi ayağına alan manzaraları ile bakı terasları, gezi parkurları, merdivenler de bulunacak." diye konuştu.

Ünye Kalesi'nin tamamen gün yüzünü çıkarılması işlemlerinin 2 Milyon YTL'yi bulabileceğini dile getiren Günay, Ünye Kalesi'nden sonra İkizce ilçesinde bulunan Gençağa Kalesi'nin onarılacağını sözlerine ekledi.