14 Şubat 2012 Salı


Trabzon Valisi Recep Kızılcık, "Alacahan'nın restorasyon ihalesi yer tesliminden sonra yüklenici firma işe başlamak üzereyken, ilimizdeki ağır kış şartları gecikmeye mahal vermiş bu gecikme anında da talihsiz çökme olayı yaşanmıştır" dedi.

Trabzon Valisi Recep Kızılcık, "Alacahan'nın restorasyon ihalesi yer tesliminden sonra yüklenici firma işe başlamak üzereyken, ilimizdeki ağır kış şartları gecikmeye mahal vermiş bu gecikme anında da talihsiz çökme olayı yaşanmıştır" dedi.

Restorasyon yapılması için ihalesi gerçekleştirilen ve yer teslimi yapılan ancak işe başlanılmak üzereyken bazı bölümleri çöken Alacahan ile ilgili olarak Trabzon Valisi Recep Kızılcık, açıklamada bulundu.

Kızılcık, şehrin 'Han' kültürü ve yaşam geleneğinin ayakta kalan tek örneği olan ve aslına uygun şekilde restore edilip tarihi miras olarak gelecek nesillere bırakmasının önemli olduğunu, Alacahan'ın İl Özel İdaresi tarafından kamulaştırılıp restorasyon çalışmalarına başlanacağını belirterek, bunun gibi diğer özel konumdaki binaların da ilk etapta kamulaştırmasının yapılıp, restorasyonlarının gerçekleştirileceğini belirtti.

Trabzon'un Osmanlı yurdu olduğundan bu yana tarihi ipek yolu üzerinde olması nedeniyle hanları ile de ünlü bir şehir olduğunu anımsatan Kızılcık, şöyle devam etti:

"Ne yazık ki şehir merkezindeki bu kültürel miraslar zamanla yıkılmış, yok olmuş. Günümüze Alacahan gibi birkaç bina gelebilmiştir. Han kültürünün ve mirasının yaşatılması için Alacahan'ın kurtarılması, aslına uygun restore edilmesi ve tarih mirası olarak gelecek nesillere aktarılması amacı ile gerekli tüm özveriler gösterilerek hem kamulaştırılmasında hem de restore edilmesinde önemli bir bütçe imkanı yaratılmıştır. Burada bir ayrıntıyı da kamuoyunun dikkatine sunuyoruz. Bu tür restorasyon ihaleleri özellik arz eden işlerdir. Genellikle de ülke genelinde bu tür restorasyon işlerinde uzman yüklenici firmaları tercih edilmektedir. Alacahan'ın restorasyonu işini de alan firma ülkemizin birçok yerinde tarihi binaların restorasyonunu gerçekleştirmiştir. Alacahan'nın restorasyon ihalesi yer tesliminden sonra yüklenici firma işe başlamak üzereyken, ilimizdeki ağır kış şartları gecikmeye mahal vermiş bu gecikme anında da talihsiz çökme olayı yaşanmıştır."

Kızılcık, Alacahan ve çevresinin yerleşim durumunun restorasyon çalışmalarını zorlaştırdığını, buna rağmen büyük bir titizlikle restore çalışmalarına devam edileceğini vurgulayarak, "Çöken kısmın boşaltılması, moloz yığını içinde hanın tarihi dokusuna uygun taşların ayıklanarak korumaya alınacak. Şehir içinde ve dışında Trabzon'un tarih mirası kültürel değerlerin korunması, restore edilmesi ve gelecek nesillere taşınması ile ilgili hassasiyet her bir platformda devam edecek" diye konuştu.