9 Nisan 2012 Pazartesi


‘Yeni Diyarbakır kurulur ve eski Diyarbakır imar ve tezyin edilirken tarihi değeri haiz tek bir eser hırpalanmayacak ve en iyi bir surette muhafaza edilecektir.’Atatürk
Şevket Beysanaoğlu.Kuruluşundan Günümüze kadar Diyarbakır tarihi.Diyarbakır.Müze şehir.YKY.İstanbul.1999.s.75)

Click the image to open in full size.



Click the image to open in full size.
Diyarbakır Surları:
Click the image to open in full size.
18.05.2009

Click the image to open in full size.

Çin Seddi'nden sonra en uzun sur olması ile ünlenen Diyarbakır Surları 5.5 km uzunluğunda ve 7-8m yüksekliğindedir.16 kalesi ve 5 çıkış kapısı olan siyah bazalt surlar kentin en ilgi çekici yeridir. Ortaçağ askeri mimarisinin muhteşem örneğini oluşturan bu surlar yazıtlar ve kabartmalarla dekore edilmiştir. M.Ö. 349 yılında Bizans İmparatoru Costantinus tarafından yenilenen surların yapılış tarihi tam olarak bilinmemektedir.
Çayönü Buluntuları:

Diyarbakırın 65km kuzeybatısında Elazığ karayolu üzerinde Ergani ilçesinde bulunan Çayönü
antik kenti cilalı taş devrine yani günümüzden yaklaşık 9000 yıl öncesine dayanmaktadır. Bu yerleşim yerinin ilk
yerleşik hayata geçilen yerlerden biri olduğu saptanmıştır. Çayönü İlkel yerleşmesinde çıkartılan öğütme taşları
çakmak taşı kemikten ve bakırdan yapılan çeşitli aletler Diyarbakır Arkeolojik Müzesinde sergilenmektedir.
Cami ve Kiliseler : 

Tarihi ve mimari özellikleri ile muhteşem olan Ulu Cami Nebi Cami ve Safa Cami Diyarbakır'ın en ünlü camilerdir. Selçuklu Sultanı Melik Şah tarafından yaptırılan Ulu Cami orijinal dizaynı ve hem Bizans hem de daha eski mimari malzemeleri kullanması ile ilginç olup Türkiye'nin en eski camilerindendir. Diyarbakır'ın 77 km doğusunda Silvan'da 1185 yılında yapılmış zarif görünümlü Ulu Cami kemer kapıları ifade eden ince taş kabartmaları ile görülmeye değerdir. Dİyarbakır Cami ve Kiliseleri Diyarbakır'ın önemli kiliseleri arasında Mart Thoma Meryem Ana Kırklar Kilisesi ve Mart Pityon Kilisesi sayılabilir. Meryem Ana Kilisesi şehirde kalan az sayıdaki Süryani cemaati tarafından halen kullanılmaktadır.
Çarşılar ve Hanlar:

Diyarbakır Tarihi İpek Yolu'nun merkezlerinden olması sebebi ile önemli hanlara sahiptir. Deliller Hanı Hasan Paşa Çiftehan ve Yeni Han'da geçmişte olduğu gibi günümüzde de halı kilim ve gümüş işleme satan dükkanlar bulunmaktadır. Kervansaray Mimarisi ve iç yapısı ile görülmesi gereken yerlerden biri olan Kervansaray bugün restore edilerek otel haline getirilmiştir.

Evli Eden Burcu (Ben-u Sen Burcu) : 
Click the image to open in full size.
Artuklu hükümdarı Melik Salih adına 1208 yılında mimar ibrahim tarafından yapılmıştır. Bilhassa burcu bir kuşak gibi sarmış olan kitabesi önemli bir sanat eseridir.
Yedi Kardeş Burcu: 

Click the image to open in full size.
Click the image to open in full size.

Artuklu Hükümdarı Melik Salih adına 1208 yılında mimar ibrahim oğlu Yayha tarafından yapılmış olan bu burçta Selçukluların sembolü çift başlı KartalAslan kabart*maları ve meşhur kitabeleri ustaca işlenmiş olup mimari değeri büyük bir burçtur.

Keçi Burcu:
Click the image to open in full size.
Mardin kapısının doğusunda yontulmuş olan kaya kitlesinin üstüne inşa edilmiş olan Keçi Burcu; surlar üzerinde bulunan burçların en büyüğü ve en eskisidir. inşa tarihi bilinmemekle beraber 1223 yılında Mervan oğulları tarafından onarılmıştır. Bu muhteşem burç içinde 11 kemer bulunmaktadır. Eskiden mabet olarak kullanıldığı sanılan burcun son bölümünde bir kuyu veya yeraltı geçidini andıran dehliz bulunmuşsada beton bir blokla üstü kapatılmıştır.
Click the image to open in full size.